Zo voorkom je lichamelijke klachten bij het schoonmaken

Zo voorkom je lichamelijke klachten bij het schoonmaken

Zorg voor elkaar en jezelf tijdens het schoonmaken

Natuurlijk wil je goed zorgen voor je schoonmaakmedewerkers. En als je zelf schoonmaker bent geldt dit uiteraard ook voor jezelf. Schoonmakers zijn belangrijk en onmisbaar voor onze samenleving! 

Schoonmaken bestaat vaak uit terugkerende handelingen. Soms kunnen er helaas klachten ontstaan door een verkeerde werkhouding tijdens de schoonmaakwerkzaamheden. 
Wat zijn deze klachten en wat kan je doen om ze te voorkomen? 


Klachten voorkomen 

De helft van de schoonmakers die reageerden op de enquêtes van het ErgoClean-project ervaart klachten in onderrug, schouders en nek. Ook benen, armen en polsen zijn lichaamsdelen waar pijn wordt ervaren.
 
Deze klachten kunnen vaak voorkomen worden door ergonomisch te werken. Ergonomisch schoonmaken, hoe doe je dat?  

Er zijn meerdere dingen die gedaan kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van de juiste schoonmaakmethoden en het reduceren van factoren in de werkomgeving die het schoonmaken belemmeren. Wat zeker ook helpt is het kiezen van de juiste hulpmaterialen, en daar gaan we hier wat verder op in.


Juiste hulpmaterialen 

Het kiezen van de best mogelijke hulpmaterialen voor verschillende situaties tijdens het schoonmaken is van grote invloed op de fysieke belasting van schoonmaakwerkzaamheden. Daarnaast is ook een correct gebruik van het gekozen hulpmateriaal van belang. 

Er zijn heel wat hulpmaterialen op de markt waarover je bij Groveko altijd terecht kan voor advies. In dit artikel focussen we ons even op twee hulpmaterialen en het gebruik hiervan: de telescoopsteel en de dubbelwerkende sprayer. 


Telescoopsteel 

Een verkeerde lengte van een steel bij het stofwissen of moppen van de vloer verhoogt de spierbelasting tijdens het werken. Wat is de juiste lengte? 

De bovenkant van de steel moet tussen je oksel en de bovenkant van je schouder komen. Dit zorgt ervoor dat je rechtop kan blijven staan tijdens het werken. 

We verschillen allemaal in lengte, daarom is het belangrijk dat je de lengte van de steel zelf kan aanpassen. Met een telescoopsteel is dit mogelijk! 
Het is ook goed om de genoemde stelregel toe te passen bij het bepalen van de lengte van de zuigbuis van de stofzuiger die je gebruikt.  

 
Dubbelwerkende sprayer 

Een natte doek uitwringen in een emmer met sop is erg belastend voor je handen en polsen. Het werken met een klamvochtige microvezeldoek bij o.a. het reinigen van het interieur is een betere methode. Voor grote oppervlakten kan je ook een microvezel interieurset gebruiken. 

Het gebruik van een dubbelwerkede sprayer ondersteunt deze schoonmaakmethode en maakt deze zelfs nog minder belastend. Deze sprayer spuit namelijk twee keer per handbeweging, zowel bij het indrukken als bij het loslaten van de trigger.  

Met minder bewegingen dan bij een normale sprayer wordt de mircovezeldoek of -mop zo voldoende bevochtigd. Daar worden je handen en polsen blij van! 

Innovaties 

Nieuwe innovaties kunnen ook een ondersteuning zijn in het verlichten van de schoonmaakwerkzaamheden, denk hierbij aan onze schoonmaakrobots. Groveko is innovatief in schoon, met onze kennis en innovatie leveren wij graag de oplossingen die bijdragen aan een schonere en gezondere werkomgeving. 






Thirza Thesing

Project Manager

Als projectmanager zorg ik ervoor dat projecten van begin tot eind goed verlopen. Ik stel doelen en deadlines, werk samen met teamleden en zorg dat alles volgens plan verloopt. Ik informeer regelmatig de betrokkenen over de voortgang en los problemen op als die zich voordoen. Mijn doel is om projecten op tijd en binnen budget af te ronden, en te zorgen dat iedereen tevreden is met het resultaat.